به گزارش سلام لردگان، پيگيري و رصد خبرهاي مربوط به ديدار ها و رايزني هاي نمايندگان ايراني با نمايندگان 5+1 به يکي از مهمترين اخبار کشور بدل شده است چراکه با گذشت حدود دو سال از دور جديد مذاکرات طبق اظهارات و مصاحبه هاي انجام شده، گفتگوها به مراحل حساس تر ومهم تري رسيده است.
نکته مهم و قابل تأمل آنکه مي بايست دقت کافي وجود داشته باشد که در تمامي بحث ها و تحليل هايي که بر روند مذاکرات رقم ميخورد بحث ها فقط پيرامون چگونگي انجام مذاکرات نباشد، به طوري که هدف اصلي و چرايي انجام مذاکرات مغفول واقع گردد.چرا که زمان حاضر فرصت مناسب و مغتنمي است که مسير مذاکرات طي دوسال گذشته بررسي و ارزيابي موشکافانه شود تا مشخص گردد آيا مسير مذاکرات همان مسير تعريف شده هست يا خير؟ به عبارتي آيا مذاکرات ما را به اهداف از پيش تعيين شده مي رساند؟ تا کنون چه ميزان از اين هدف ها محقق شد است؟ چشم انداز تحقق اهداف باقيمانده چيست؟
زمان انتخابات رياست جمهوري کشور از لحاظ اقتصادي اوضاع نابه ساماني را تجربه مي کرد. بر همين مبنا توانايي حل مشکلات اقتصادي يکي از کليدي ترين ملاک هاي انتخاب مردم واقع شده بود . روحاني هم همچون ساير نامزدهاي انتخاباتي از سياست هاي خود براي حل اين بحران ها سخن گفت. سياست وي که البته مورد استقبال و اعتماد مردم نيز واقع شد، حل مشکلات اقتصادي داخلي از طريق سياست خارجي و رايزني هاي ديپلماتيک با تحريم کنندگان بود. بر همين مبنا انتظار بهبود اوضاع معيشتي از مهمترين اهداف مذاکرات در اذهان عموم جامعه شد.
دولت يازدهم با همين سياست سکان کشور را بدست و شروع بکار کرد اما زماني زنگ هاي هشدار به صدا درآمد که فضاي خوشبيني افراطي از طرف مسئولان دولت يازدهم به مذاکرات حاکم شد به نحوي که هر روز بيش از پيش مسائل و امور کشور به نتيجه مذاکرات و توافقات گره مي خورد. تمامي سخنراني ها، مصاحبه ها و ... چه از جانب رئيس جمهور، چه ساير مسئولان و مديران کشور در دو سال گذشته شاهدي بر اين مدعاست.
اين در حالي بود که برخي از مسئولان و صاحبنظران پي در پي از وضعيت پيش آمده ابراز نگراني و نسبت به آينده اين سياست ها دغدغه مندي خود را اعلام مي کردند. طوري که براي حل مشکلات اقتصادي به مراتب بحث تکيه به توان و پتانسيل هاي داخلي کشور را مطرح کرده و معتقد بودند تحريم ها فقط محرک خوبي بوده است براي آنکه مشکلات و معضلات پنهان و آشکار اقتصاد کشور را نمايان و ملموس سازد نه اينکه خود مشکل اصلي سيستم اقتصادي کشور باشد. به همين دليل براي بهبود اوضاع، سياست هاي خارجي را کانون توجهات نمي دانسته و معتقد بودند حل مشکلات ساختاري و نهادي اقتصادي کشور نياز به عزمي جدي و تلاشي مضاعف در جهت رفع سوء مديريت ها و جايگزيني برنامه اي دقيق و کارشناسي دارد.پس مصرانه مسولان را از پر رنگ کردن انتظار و توقع مردم نسبت به بهبود شرايط اقتصادي در نتيجه مذاکرات هسته اي، بر حذر مي کردند.
اگرچه اين سخنان و تذکرات دلسوزانه در روزهاي آغازين مذاکرات خريداري نداشت و حتي از سوي برخي، انتقادهاي تند و حتي بي سوادانه، عليه دولتمردان و تيم مذاکرات کشور تلقي مي شد اما حالا با گذشت دو سال به وضوح مشخص شده بسياري از همان تذکرات به واقعيت بدل و به وقوع پيوسته است به نحوي که در گفتارها و عملکردها و شاخص ها به سهولت قابل رويت است. ذکر چند نمونه:
ـ مقام معظم رهبري در سخنراني روز پنجشنبه 20/1/94 همچون مواضع قبلي خود مجددا بر "خوشبين نبودن بر رابطه با آمريکا "تأکيد کردند و فرمودند: " اين تجربه تاريخي ملت، به فضل الهي در آينده با بازسازي اجتماعي و قوي تر توده هاي مردم براي ادامه مسير صحيح ۳۷ ساله انقلاب اسلامي در راستاي استکبار ستيزي و ضديت با شيطان بزگ همراه خواهد بود و شايد «تنها حسن مذاکرات فعلي» نيز همين امر کليدي در آينده باشد."
پر واضح است که موافقت ايشان جهت مذاکره با آمريکا فقط براي عدم ممانعت از شعارهاي انتخاباتي دولت يازدهم و اتمام حجت با افرادي است که همچنان خوش خيالانه معتقدند مي توان به شيطان بزرگ اعتماد کرد و اميدوارند بعد از مذاکره با آمريکا، تحريم ها لغو و مشکلات اقتصادي کشور حل مي گردد.
ـ طيب نيا وزير اقتصاد کشور در سخنراني اخير خود اعلام کرد: اگرچه شرايط اخير کشور ارتباط نزديکي با موضوع تحريمها داشت، اما ساده انگارانه است فکر کنيم که با حذف تحريم ها، همه مشکلات ما حل ميشود. مشکلاتي که طي چند سال اخير به شدت با آن دست به گريبانيم و در گذشته هم کم و بيش با آن مواجه بوديم، سه دليل عمده دارد: ساختار اقتصادي نامتعادلي که از سالهاي قبل از انقلاب به ارث رسيده؛ تداوم وابستگي اقتصاد به نفت در سالهاي پس از انقلاب و سياستهاي اقتصادي نادرستي که طي سالهاي گذشته اعمال شد، شرايط را وخيم تر کرد.
وي اضافه کرد: اگرچه با حذف تحريم ها شرايط مناسب تري براي اقتصاد ما فراهم مي شود، اما اين به آن معنا نيست که ما از وضعيت رکودي و تورمي که سالهاي طولاني و به صورت مزمن با ما همراه بوده است، رهايي پيدا خواهيم کرد
.
درست است که تا پيش از اين بسياري از مسئولان در حوزه هاي کاري مختلف، دست نگه داشته بودند تا وضعيت مذاکرات مشخص شود و اميد داشتند با انجام توافقات مشکلات اقتصادي کشور به يکباره حل و فصل خواهد شد، اما با اينکه دير است و نظام هزينه اين معطلي ها را داده و خواهد پرداخت ولي همين اظهارات از جانب وزير اقتصاد تحسين برانگيز است چرا که اميدواريم از هرجا جلوي ضرر را بگيريم، منفعت است.
ـ نکته ديگر آنکه اوباما در گفتگويي که بعد از اعلام بيانيه لوزان داشت، بار ديگر اعلام کرد که حد نهايت تحريم ها بر ايران اعمال شده است. توجه به اين نکته از سويي و اينکه طبق تجارب تحريمي کشور هاي ديگر که نهايت اثرگذاري تحريم بر يک کشور فقط چهار سال است، مي توان به اين نتيجه رسيد همانگونه که آمريکا و متحدانش در طي سه سال گذشته نتوانستند به اهداف خصمانه خود از اعمال تحريم هاي فلج کننده به اقتصاد ايران برسد و اکثر تنگناهايي که بر ايران ايجاد کردند با اتکا به توان و ظرفيت هاي داخلي يکي پس از ديگري گذرانده شد، در سالهاي ديگر هم نخواهد توانست کاري از پيش ببرند. مصداق هم آنکه دشمنان نيرنگ باز حتي در زمان مذاکرات نيز بر تنگ تر کردن حلقه فشارها همت داشته و پي در پي تحريم هاي جديد اشخاص و شرکت هاي ايراني را تصويب مي کردند يا در حال حاضر که بعد از بيانيه لوزان که مکررا و با قاطعيت از عدم لغو تحريم ها سخن مي گويند. اما دريغ از حتي واکنشي از سوي ملت ايران به اين تحريم ها جز اينکه بهتر و بيشتر دشمنان ديرينه خود را شناختند.
با برآورد و ارزيابي اين اظهارات و تجارب حاصل شده کاملاً مشخص مي گرددکه فرصت دوساله براي انجام مذاکرات بسياري از واقيعت ها را شفاف ساخته است و ابهامات را زدوده است و اينک زمان مناسبي براي تصميم گيري قاطعانه است. سيستم اقتصادي کشور با مسائل و مشکلاتي رو به روست که خوشبختانه با وجود منابع سرشارخدادادي در کشور و البته حضور نيروهاي متخصص واهل فن، کليد حل بسياري از اين مشکلات در داخل کشور است و فقط به مديريت صحيح و برنامه ريزي دقيق و قطعا اجرايي دلسوزانه و مسئولانه نياز دارد. در طي زمان مذاکرات ملت ايران و البته مسولان کشور به اين همدلي و همزباني رسيده اند که لزومي ندارد تمام وقت و انرژي را صرف مذاکرات و رايزني هايي کنيم که شايد فقط چاره و راه حل بخشي از مسائل اقتصادي کشور است . البته اگر خود مشکل ساز نباشند!
منبع:شبکه اطلاع رساني راه دانا
انتهاي پيام/